Do produktów, które mogą przyczynić się do wystąpienia zespołu jelita wrażliwego, możemy zaliczyć pieczywo i makarony. Fruktany, cukry znajdujące się w jęczmieniu, imbirze czy pszenicy mogą szkodzić osobom z wrażliwymi jelitami, powodować wzdęcia i biegunki.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Słodzone napoje gazowane zawierające znaczne ilości cukru mogą prowadzić do nadmiaru gazu w organizmie i fermentowania treści pokarmowej w jelitach. Jeżeli chcemy zadbać o nasze jelita powinniśmy ograniczyć tego rodzaju napoje. W przypadku gdy zauważymy symptomy choroby jelit należy je od razu odstawić.
Sztuczne słodziki tak samo jak cukier rafinowany nie są dobrze trawione przez organizm i ulegają rozkładowi w jelitach. Nieodpowiednia ilość tych dodatków w jadłospisie może doprowadzić do wzdęć, biegunki i uczucia dyskomfortu w jamie brzusznej.
Jak się okazuje, nie tylko żywność wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niedobór witaminy D również może przyczynić się do zakłócenia prawidłowej pracy naszych jelit. Zostało to potwierdzone przez badania opublikowane w magazynie w "European Journal of Clinical Nutrition". Wyniki badań wykazały, że niedobór witaminy D działa negatywnie na odporność jelit. Naukowcy zauważyli też, że u osób skarżących się na zespół jelita drażliwego, regularne przyjmowanie witaminy D, spowodowało zmniejszenie objawów choroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl